Din rețetele lui tanti Nuți: biscuiți de ovăz cu ciocolată

Banner Film Experience

biscuiti-de-ovaz-tanti-nutiEu am în total 6 nepoți. Să vezi când vin la mine toți, pune-te pe chirăială și veselie, de nu-mi mai aud nici gândurile.

Fac mâncare pe bandă rulantă și prăjituri tot așa.  Acasă fac niște mofturi de nu mai știe mă-sa ce să le dea, dar când vin la mine ar fi în stare să mănânce și fața de masa, Doamne iartă-mă!

Când sunt anunțată că vin hoardele invadatoare –  că așa le zicem noi în familie –   cu vreo săptămână înainte încep să coc și să fac mai multe feluri de biscuiți și fursecuri. Ăștia rezistă în cutii sau borcane, la rece, și câte două săptămâni și pot să fac față la cererea crescută de bunătăți pe care le cer ăia micii, la 5 minute după ce-mi trec pragul casei.

Ei și cu ocazia asta, negreșit le fac celebrii mei biscuiți din ovăz, fragezi și buni de numa-numa. Dar tre’ să-i dau numărați, că dacă unul primește mai mult ca ălălalt să vezi țipete și reclamații de nu se mai întelege om cu om! Gicu al meu are nervii slabi, nu rezistă nici două minute dacă-l pun pe el să-i împartă, mai bine dispare ca măgaru-n ceață decât să dea piept cu așa ceva.

Uite cum fac eu biscuiții de ovăz

Mai întâi pregătesc ingredientele:

Ai nevoie de 125 grame de unt, 90 grame zahăr brun, 90 grame zahăr alb, 2 ouă, esență de vanilie,  ½ lingură bicarbonat de sodiu, ½ lingură sare, 90 grame făină albă, un pahar mic spre potrivit de lapte, 150 de grame de făină de ovăz, 124 grame ciocolată neagră, 60 de grame de sâmburi de orice fel: migdale, fistic, susan, nuci, stafide sau orice altceva ce-ți place ție mai mult.

Înainte de a începe să fac fursecurile, scot untul la temperatura camerei și-l las la odihnit cam o oră-două. Îl pun într-un castron împreună cu zahărul brun și cel alb și bat totul cu telul,  până obțin o cremă mai groasă.

Separat bat ouăle și le adaug peste compoziția din castron. Nu uit nici de vanilie, bineînțeles, o adaug și pe asta.

Amestec bicarbonatul cu sarea și făina, apoi le cern ca să le afânez un pic, le adaug la amestecul de ouă cu zahăr, și pun încet laptele, amestecând cu o lingură.  Apoi torn în ploaie și făina de ovăz.

Tai mărunt ciocolata și nucile și le adaug la ceea ce am făcut mai înainte. Amestec bine și gata compoziția. Iau câte o lingură din amestec și o pun direct pe tavă. Las o distanță de 5 centrimetri, pentru că aluatul fiind moale se va lăți destul de mult și se va aplatiza. Reține că nu e nevoie să ungi tava cu nimic și nici să pui hârtie cerată.

Este de înțeles că ai pus cuptorul la încălzit încă de dinainte. Fixează-l la 180 de grade și coace biscuiții 10 minute. Nici mai mult nici mai puțin! Îi scoți frumos din tavă, după alte 10 minute,  cu ajutorul unui cuțit lat sau al unei spatule și-i lași la răcit vreo 2-3 ore. Deoarece vor mai pierde din umiditate se vor usca un pic și asta e foarte bine.

Sunt atât de fini și moi și aerați de zici că mănânci zăpada. Nici nu-i simți!

Fiecare nepot primește câte 5 biscuiți alături de cană de lapte cald, dimineața și de ce să te mint, mănânc și eu câțiva, odată cu ei.  Numai că la mine biscuiții se împerechează cu cafeaua.  Chiar doctorul mi-a zis: ‘’Doamna Elena, dumneavoastră sunteți hipotensivă, așa că o ceașcă de cafea dimineața vă face foarte bine!’’

Iar eu din cuvântul doctorului nu ies!

A consemnat direct de la tanti Nuți, Iuliana Zamfir

 

 

 

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

  1. FETIC BIANCA says:

    cred ca aceasta reteta o v-a incanta si pe buburuza mea. Yammmmy

  2. Barbalata (Puiu) Mirela says:

    Eu nu stiu daca am sa fac retat aceasta. Am un cuptor prost si nici nu am cum sa potrivesc temperatura. Asa ca…mereu eu merg la ghici. In cazul acesta “fix 10 min” nu prea merge la mine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × two =