Cea mai bună băutură răcoritoare pe care am băut-o în viaţa mea a fost socata!
Eram la nişte bătrânei omenoşi, la ţară! Vară, cald… au scos de undeva o carafă de socată de al cărei gust încă mi-aduc aminte!
Ştiai că este băutură tradiţională românească?! Dar despre proprietăţile florilor de soc ştiai? Eu am aflat de curând.
În primul rând, sunt un diuretic bun şi sunt folosite în cura contra bolilor de rinichi! Datorită faptului că ajută la eliminarea apei în exces din organism, sunt şi un aliat în lupta contra obezităţii. Socata întăreşte sistemul imunitar, ajută sistemul respirator şi reglează tulburările cardiace. Puternic antioxidantă, datorită concentraţiei mari de vitamină C, această băutură este anti-inflamatoare şi ajută la scăderea febrei.
Socul şi toate preparatele sale – la unele se folosesc flori, la altele fructe sau chiar scoarţa – era cunoscut încă din antichitate pentru importanţa sa! Noi îl redescoperim acum!
Iată reţeta socatei:
- 12 – 15 flori de soc;
- 500 gr miere de albine – sau zahăr;
- 3 lămâi;
- 25 gr de drojdie sau 1 linguriță rasă boabe de orez;
- apă plată cât cuprinde.
Se pun florile spălate puțin înainte, mierea, drojdia şi lămâile stoarse – cu tot cu coajă – într-un borcan de sticlă, se opăreşte totul cu puţină apă clocotită, se amestecă şi se lasă până a doua zi. Apoi se adaugă restul de apă, se aşează borcanul la un loc luminos şi se amestecă aşa, lejer, de două ori pe zi cu o lingură de lemn. În câteva zile, amestecul va termina procesul de fermentaţie şi va deveni o băutură minunată.
Se strecoară, se pune în sticle şi se păstrează la frigider.
Asta-i tot!
Simplu, nu?!
Socul e un dar al naturii, iar socata e modul în care noi ştim să mulţumim pentru acest dar!
Articol scris de Liliana Angheluță