Mai importantă decât s-ar crede, încălțămintea poate preveni afecțiunile picioarelor și a degetelor.
O încălțăminte incomodă, nepotrivită, care strânge sau este prea largă, produce de la bătături – mai nevinovate, dar nu mai puțin dureroase – până la monturi, bursite, deformări articulare, agravarea unor afecțiuni preexistente ale picioarelor sau degetelor. Dacă piciorul a suferit o corecție chirurgicală, o încălțăminte neadecvată poate sabota vindecarea!
Despre cum ar trebui să ne alegem încălțămintea potrivită pentru a păstra sănătatea picioarelor noastre, vom vorbi astăzi cu specialistul ortoped dr. Gabriel Ștefănescu.
Dle doctor, ce-ar trebui să știm despre încălțăminte în relație cu sănătatea picioarelor?
Că sunt legate intrinsec! Da Vinci spunea, cu geniul său absolut, că piciorul uman este o capodoperă a ingineriei şi o operă de artă. Din păcate, pantofii nepotriviți pot ruina această minune anatomică ce ne permite locomoția.
Picioarele noastre sunt făcute să funcţioneze perfect goale. Numai că acest lucru nu poate fi practicat în condițiile societății civilizate de astăzi. De felul în care mergem depinde armonia și sănătatea întregului corp. Cercetările sugerează că felul în care flexăm şi folosim picioarele de la vârsta cea mai fragedă poate să aibă o legătură directă cu durerile și deformrăile/deplasările de genunchi, şold şi spate care ne afectează mai târziu în viaţă.
Partea bună este aceea că dacă alegi încălțăminte comodă poți preveni și trata afecțiunile picioarelor. Însă dacă cineva are o predispoziție genetică de a dezvolta ”monturi”, de exemplu, și optează pentru încălțăminte strâmtă, își accelerează mersul spre ”hallux valgus”, iar dacă a făcut deja o intervenție chirurgicală pentru o afecțiune a picioarelor și nu poartă încălțăminte adecvată, creează condițiile de revenire a afecțiunii.
Contează ce încălțăminte purtăm încă de când suntem copii?
Absolut! Încălțămintea la vârstele mici trebuie să fie moale, flexibilă, atent aleasă și bine corect personalizată la copilul care o poartă. Iar copilul trebuie lăsat să umble cât mai mult desculț, mai ales în primii ani de viață. La fel ca și la adulți, achiziționarea încălțămintei pentru copii se face în partea a doua a zilei, iar încălțămintea trebuie să fie din piele naturală. De preferat să se închidă cu arici, până sus spre gleznă, ca piciorul să fie bine susținut.
Pot exista patologii ortopedice la copilul mic?
Sigur ca da. Pentru orice consideră că este în neregulă, părinții ar trebui să meargă la specialistul ortoped pediatru și acesta va identifica corect problema, dacă există una. Este posibil ca uneori să fie necesară confecționarea încălțămintei ortopedice individualizate, dacă vorbim de o patologie.
Dar noi, ca adulți, ce ar trebui să avem în vedere când achiziționăm încălțăminte?
În primul rând, ca femei optați, pentru încălțăminte cu tocul jos, care să nu fie îngustă în vârf sau cu toc ascuțit. Cercetările spun că pantofii incomozi sunt responsabili pentru 90% din afecţiuni ortopedice în rândul femeilor! Acestea au dureri de picioare, glezne, genunchi sau spate, după doar o zi de purtat pantofi nepotriviți! Vă imaginați ce înseamnă să porți o viață pantofii greșiți!
Apoi, probați pantofii! Între degetul mare și vârful pantofului trebuie să fie un pic mai mult de 1 centimetru distanță, pentru ca degetele să se poată mișca în pantofi. Urmăriți să cumpărați încălțăminte cu talpă flexibilă care permit degetelor să se îndoaie în timpul mersului. Aveți grijă ca degetul mare să intre comod în partea mai lată a pantofului.
Pantofii sport pot fi purtați toată ziua?
Dacă puteți face lucrul acesta, ar fi ideal! Acum există fel de fel de pantofi din această categorie, unii chiar eleganți care pot fi purtați și în împrejurări mai oficiale, care permit aerisirea piciorului grație materialelor ce lasă piciorul să respire. Chiar dacă este mai scumpă, încălțămintea de calitate este realmente o investiție în sănătatea picioarelor.
E adevărat că trebuie să ieși seara la cumpărat de pantofi?
Da.
De ce?
Pentru ca seara picioarele au volumul cel mai mare din cauza edemelor fiziologice…Dacă pantoful se potrivește seara, sigur se va potrivi și dimineața. Oricum pantoful se probează în picioare, făcând câțiva pași, încălțat fiind la ambele picioare. Picioarele trebuie să intre din prima în pantofi și nu fiind forțate.
Se întâmplă totuși să ajungem acasă cu o pereche de pantofi care ne veneau bine la magazin, dar apoi ne strâng
Cel mai probabil pentru că nu au fost probați cum spuneam mai sus. Și mai este ceva. Nu întotdeauna numărul de la pantofi se potrivește cu cel pe care îl porți. Important este să te simți confortabil încălțând pantoful respectiv, chiar dacă numărul indicat de către vânzătoare sau producător este altul decât cel pe care îl porți.
Picioarele cresc odată cu vârsta?
De obicei, da. Lățimea este cea care se schimbă de obicei, dar și lungimea. Piciorul crește în volum, mai ales datorită creșterii în greutate, dar și din cauza unor patologii dobândite pe parcurs.
Există boli care necesită un anume tip de atenție a picioarelor?
În afară de ceea ce am menționat mai sus, persoanele care au diabet zaharat sau arteriopatie obliteranta periferică, de pildă, trebuie să fie în mod special atente la încălțămintea purtată. La acestea se poate lesne infecta o leziune preexistentă.
Ce rol are încălțămintea ortopedică?
Încălțămintea ortopedică este cea aplicată în tratamentul dereglărilor funcționale ale sistemului osos, ligamentar și muscular al picioarelor. Deci se recomandă a fi purtată pe un picior nesănătos sau pentru care există suspiciunea instalării unor patologii. Desigur, după o corectă identificare a problemelor la acest nivel de către specialistul ortoped și/sau podolog.
Interviu realizat de Adriana Caranfil