Inițial, pasca era un fel de pâine pregătită de evrei în amintirea fugii lor din Egipt, când pâinea se făcea din aluat nedospit, tocmai pentru că în acele momente dramatice nu aveau timp să mai lase aluatul la crescut.
Cu timpul, pasca a devenit simbol al jertfei sfinte, dar și a speranței într-o altă viață. Forma rotundă amintește bolta cerului, divinitatea și perfecțiunea, pe margini se ridică o bordură împletită care semnifică neamurile lumii și legătura dintre ele, rădăcinile noastre și armonia.
Pasca este o pâine dulce care se sfințește, în seara Învierii se poartă la biserică, apoi se împarte și se dăruiește.
Dar cum se face o pască gustoasă, cu care nu poți da greș?
Pasca, prăjitură ritualică făcută pentru a fi dăruită
”În primul rând trebuie să ai ingrediente proaspete, de bună calitate – spun specialiștii fermei de ouă de la Aviputna, cunoscută consumatorilor pentru gustul bogat al acestora, fapt premiat internațional la Bruxelles. Pasca este de fapt o prăjitură ritualică, iar sensul acesteia este de a fi dăruită, de aceea cu cât iese mai bună cu atât va fi mai apreciată de către cel care o primește! Combinația de ouă cu brânză din umplutură este una dintre cele mai apreciate în gastronomia românească, prin urmare pe lângă menirea ei religioasă aduce și desfătare culinară”.
Rețetă de pască
- 500 grame făină
- 250 ml lapte
- 120 grame zahăr
- două gălbenușuri
- 25 grame drojdie
- 50 grame unt topit
- 50 ml ulei
- sare și arome
Se frământă aluatul ca pentru cozonac, se pune făina la început într-un castron, se adaugă în mijloc drojdia desfăcută în prealabil, laptele îndulcit cu zahărul, gălbenușurile, sarea și aromele și se amestecă treptat, încet, adăugând spre final untul topit și uleiul. Se lasă la crescut până când își dublează volumul.
Pentru umplutură aveți nevoie de:
- 500 grame brânză de vaci
- 3 linguri de zahăr
- 4 ouă întregi
- 3 linguri griș
- coajă de lămâie rasă, vanilie
Brânza de vaci nu trebuie să fie plină de zer, alegeți-o mai uscată, amestecați-o cu ouăle, zahărul, aromele și cu grișul, acesta din urmă având rolul de a usca un pic umplutura, și de a fi mai legată în momentul tăierii.
Când aluatul a crescut se întinde blatul rotund și se potrivește într-o formă mai înaltă, se adaugă bordul pe margine din altă bucată de aluat, în mijloc se pune umplutura și se realizează semnul crucii din alte două bastonașe de aluat.
În mod tradițional, pasca se poate consuma până la Înălțare, adică încă 40 de zile după Paște, așa că dacă o terminați prea repede puteți oricum să o pregătiți din nou.
Articol scris de Fabiana Nicolae