Vei spune că da, că nu lipsesc din cămări şi de pe mesele românilor, pe timp de iarnă sunt nepreţuite alături de o farfurie cu fasole, alături de friptură sau cartofi. Ne furnizează o mulţime de vitamine şi săruri minerale care ne lipsesc în perioada rece a anului și ne ajută să trecem cu bine peste iarnă.
Conservarea prin murare de-a lungul timpului
Procedeul conservării în saramură este foarte vechi, există dovezi că în 4000 î.e.n. se consumau murături în Mesopotamia, în Egipt şi China.
Popoarele antice descoperiseră acest mod de a păstra timp îndelungat legumele şi aflaseră şi că vindecă sau ajută organismul în lupta cu anumite boli.
Regina Cleopatra, de exemplu, obişnuia să consume castraveţi muraţi pentru a-şi menţine frumuseţea şi linia corpului, Aristotel şi, mai târziu, Napoleon, nu concepeau mesele fără murături.
În epoca modernă, unii au început să creadă că murarea deteriorează calităţile naturale ale alimentelor, dar cercetătorii au descoperit că majoritatea sunt intacte – sărurile minerale – , altele afectate doar cu 50% – vitaminele.
În schimb, probioticele care se crează în timpul procesului de fermentare naturală sunt extrem de importante pentru că întăresc imunitatea organismului, reglează problemele digestive şi vindecă infecţiile.
Beneficii ale murăturilor
- castraveţii muraţi – stimulează pancreasul, fiind recomandaţi persoanelor care suferă de diabet; eficienţi în combaterea colesterolului, stimulează funcţiile ficatului şi curăţă sângele de toxine
- gogonelele verzi sunt toxice în stare crudă, dar murate activează alcaloizi, substanţe care blochează hepatita C; conţin substanţe care blochează celulele canceroase, funcţionând ca adevărate citostatice, efectele fiind mai ales asupra cancerului uterin şi a celui pulmonar.
- conopida murată conţine cantităţi impresionante de potasiu, vitamina C şi B6, dar conţine şi sulforafan, un puternic antioxidant, de aceea este indicată în prevenirea bolilor nervoase neurovegetative, Alzheimer etc, precum şi pentru combaterea problemelor legate de menopauză.
- varza murată – protejează organismul în timpul tratatementelor cu antibiotice, are efect de întărire a imunităţii datorită antioxidanţilor prezenţi şi este indicată persoanelor care suferă de obezitate, deoarece conţine multe fibre şi foarte puţine calorii.
- varza roşie murată este un adevărat scut împotriva cancerului, conţine antocianini care acţionează protejând tractul digestiv, distrugând celulele canceroase; este indicată şi persoanelor cu boli autoimune, deoarece încetineşte procesul autodistructiv al celulelor.
Motive suficiente să ne punem pe treabă, considerând că efectele pozitive ale murăturilor sunt evidente mai ales în cazul acelora pe care le facem singure, acasă, fără să adăugăm conservanţi chimici.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Foto: Cârtița plimbăreață