Când se vorbeşte despre colesterol se subliniază de fiecare dată dacă este vorba de cel rău (LDL) sau de cel bun (HDL).
Clasificarea are legătură cu modul în care sunt legate lipoproteinele care transportă colesterolul spre celule.
Cele cu densitate mică sunt “rele”, deoarece provoacă depuneri pe vasele de sânge şi blocaje care pot duce la atacuri cerebrale sau infarct, iar cele cu densitate mare sunt “bune” deoarece curăţă aceste depuneri şi le transportă în ficat, pentru a fi metabolizate.
Există însă alimente care pot mări colesterolul bun şi ajută la curăţenia generală a vaselor de sânge. Integrează-le în dieta ta zilnică, de-a lungul întregii vieți și fă-ți periodic analizele de sânge pentru a determina cu exactitate care sunt valorile de colesterol pe care le ai.
Dacă ai o dislipidemie, chiar și cea mai severă dietă este posibil să nu fie de ajuns pentru a avea un control total asupra colesterolului.
Iată câteva dintre ele:
- cereale integrale – orz, secară etc – bogate în fibre, dar pentru a beneficia din plin de calităţile lor ar trebui să ne obişnuim să folosim şi făina din cereale integrale în loc să o cumpărăm pe cea albă;
- nuci şi alune – nu mai mult de o mână de fructe zilnic – au efecte miraculoase asupra scăderii colesterolului rău;
- legumele – mazăre, fasole, linte etc – este indicat să le consumăm de cel puţin trei ori pe săptămână, sunt bogate în fibre şi proteine;
- sardine – avantajele consumului de peşte oceanic stă în cantitatea de Omega 3 pe care ne-o asigură, se reduc trigliceridele şi se obţin efecte pozitive în sistemul cardiovascular. Peştele de talie mică este mai puţin bogat în mercur sau alte metale grele şi este mai indicat pentru consum;
- ceai verde – bogat în antioxidanţi, reduce colesterolul rău şi are proprietăţi de protecţie a inimii şi a vaselor de sânge;
- iaurt – există studii care subliniază aportul său în eliminarea depozitelor de colesterol rău, se poate consuma la orice oră, întăreşte flora intestinală şi imunitatea;
- dovleacul – un antioxidant puternic, reuşeşte să micşoreze colesterolul pentru că e sărac în calorii şi bogat în fibre;
- seminţe de chia şi in – bogate în acizi Omega 3, dar şi în proteine şi substanţe antioxidante, se pot consuma adăugate în lapte sau iaurt.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Sursa foto: Disturbingly Delicious