Nu ne referim la cele comestibile, ci la castanele sălbatice pe care le admirăm cu inimă de copii. Lucioase, maronii, sclipesc în iarba toamnei, printre frunze, ne abţinem cu greu să nu ne aplecăm după una mai frumoasă. Deseori le culegem, însă nu ştim ce să facem cu ele şi le aruncăm în scurt timp.
Castanele ajută la oxigenarea creierului și previn atacul cerebral
Castanele au fost folosite dintotdeauna pentru a uşura sau vindeca diferite boli şi dureri, ţăranii obişnuiau să poarte câteva în buzunar, convinşi că-i apără de rele. În trecut, fiertura de castane era folosită pentru a vindeca tusea, dar mai ales pentru a ajuta persoanele care sufereau de varice. Analizele oamenilor de ştiinţă au demonstrat ceea ce ţăranii ştiau dintotdeauna: arborii de castan au o influenţă pozitivă asupra stării noastre de spirit, oferă energie şi calmează stările de anxietate.
Castanele ascund o adevărată comoară de elemente binefăcătoare sub coaja lor maronie: taninuri şi saponine, dintre care cea mai valoroasă este escina. Aceasta este responsabilă pentru buna circulaţie a sângelui deoarece protejează colagenul şi elastina, două proteine importante care fac parte din structura vaselor de sânge.
Iată de ce castanele sunt folosite de către persoanele care suferă de boli varicoase, flebite, insuficienţă venoasă, iar o bună circulaţie a sângelui are ca efect şi o oxigenare mai bună a creierului, evitând astfel apariţia atacurilor cerebrale.
Castanele sunt folosite şi în industria cosmetică pentru întărirea capilarelor şi îndepărtarea ridurilor.
Cum se pot folosi castanele acasă, ce anume şi cum puteţi prepara:
- primul pas este să le uscaţi, le întindeţi pe o hârtie pe podeaua unei camere sau pe balcon, important e să le răsuciţi un pic zilnic, să nu mucegăiască. Castanele sunt uscate în momentul când se sfărâmă cu uşurinţă, coaja lor maronie devine friabilă. Operaţia se poate face şi la cuptor, se ţin în cuptorul încălzit la 40 grade timp de o oră, apoi se ridică temperatura, se mai lasă jumătate de oră şi se verifică gradul de uscare. Castanele se curăţă de coajă şi se pisează încercând să obţinem o pulbere fină.
- decoctul de obţine din 250 ml de apă în care se fierb două linguri de pulbere, timpul de fierbere e de un sfert de oră, rezultatul se filtrează şi se păstrează într-un borcan la frigider, este util împotriva stărilor febrile şi a durerilor menstruale. Cu acelaşi decoct se pot aplica cataplasme pentru curăţarea tenului şi atenuarea cuperozei.
- Vinul de castane se obţine din 100 grame coajă maronie şi un litru de vin, se lasă la macerat 14 zile, timp în care se mai agită sticla, apoi se filtrează şi se consumă o lingură dimineaţa şi una seara, este un tratament util contra insuficienţei venoase, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi are efecte asupra reumatismului.
- 4 – 5 castane care nu au fost uscate prin procedeul de mai sus se pot fierbe în apă până când devin moi, se strivesc cu furculiţa şi se amestecă cu puţin unt sau grăsime, formând o cremă foarte bună împotriva rănilor, a tăieturilor, a hemoroizilor şi a arsurilor.
Multe sunt leacurile naturale care se pot obţine din castane, noi am prezentat doar cele mai uşor de pregătit, convinşi că natura ne-a dăruit nu numai un arbore frumos, ci şi o comoară ascunsă bine în aceste seminţe maiestuoase.
Articol scris de Iuliana Zamfir