De ce să consumăm leurdă?
’’În primul rând pentru că este o plantă de pădure, fiind mai degrabă sălbatică – spune nutriționista AQUI AHORA Cristina Mercea – și pentru că a surprins oamenii de știință prin efectele sale extraordinare asupra inimii, vaselor de sânge, digestiei, precum și asupra sistemului imunitar şi a celui endocrin’’.
Într-adevăr, leurda, mai numită și ’’usturoiul ursului’’ pentru că este planta preferată a acestui animal primăvara, ajutându-l să facă tranziția de la hibernare la perioada activă. Ea este considerată mai puternică decât usturoiul, despre care oamenii de știință sunt unanimi în a-i aprecia efectele benefice, considerându-l unul dintre cele mai puternice medicamente naturale.
’’Recomand ca această plantă să fie consumată pe tot parcursul primăverii. Ea se găsește în piețe și nu la supermarket pentru că este culeasă direct din pădurile de stejar, fag sau frasin unde crește în devălmășie, departe de pesticide și erbicide, fapt ce îi păstrează nealterate toate însușirile terapeutice’’ – adaugă nutriționistul.
’’Leurda fluidizează sângele și este un antiagregant plachetar și o alternativă binevenită la tratamentele alopate pentru reumatism dacă este consumată sub formă de suc, dimineața pe stomacul gol, în cure de minim 20 de zile, adaugă și Anca Daniela Raiciu, doctor în științe farmaceutice, precizând că un singur pahar din această licoare este suficient pentru instalarea acestor efecte.
Pacienților care au suferit un accident vascular cerebral le recomand să facă o cură de leurdă timp de două săptămâni, sub formă de salată, asezonată cu lămâie și ulei de măsline. Presupun că toată lumea știe să folosească leurda în stare proaspătă și anume să spele frunzele și tulpinile plantei foarte bine întrucât pot avea pământ pe ele de la recoltare, după care să le taie cu un cuțit de preferință ceramic. Într-adevăr leurda are un miros destul de asemănător cu usturoiul deși nu tot atât de puternic, și nu dă respirației mirosul specific de care ne temem. Planta este bine tolerată de ficat’’ , atrage atenția Daniela Raiciu.
Inginer chimist Ștefan Manea de la HOFIGAL pledează și el pentru folosirea leurdei, lăudându-i proprietățile anticolesterol și efectele benefice pentru piele:
’’Pentru că planta este bogată în adenozină și împiedică formarea trombilor, având efect asupra scăderii tensiunii, o recomand bolnavilor cardiaci, celor care suferă de ischemii, tahicardii, aritmii. Despre efectele antiîmbătrânire ale leurdei au fost făcute descoperiri recente de către oamenii de știință germani. Sucul plantei este un minunat elixir depurativ și este eficient în tratarea psorizisului, acneei și a bolilor de piele care apar pe fondul unui organism încărcat de deșeuri.’’
’’Lasă-ți imaginația să contribuie și ea la folosirea ingenioasă a leurdei ca ingredient în diverse feluri de mâncare. Poți să pregătești o supă cremă de legume în care să adaugi și două-trei legături de leurdă pe care le vei pasa împreună cu restul ingredientelor, ori să o folosești la o masă de spaghete integrale pe care să le asezonezi cu un sos pesto din două legături de leurdă, trei linguri de ulei de măsline, câteva linguri de iaurt și sare.
Leurda se potrivește mănușă și cu o salată din ouă fierte tari, brânză, crutoane de pâine și ulei de măsline. De asemenea, poți să faci pregătești spanacul folosind alături de el și leurdă, exact așa cum se poate proceda și cu urzicile.
De fapt, imaginația este aceea care te ajută să intuiești în câte feluri poți folosi leurda, o plantă care reușește să înlăture efectele nocive ale nicotinei și fumatului fiind un mijloc de dezintoxicare și de protecție excelent’’, conchide nutriționista Cristina Mercea.
Articol scris de Adriana Caranfil