Mai țineți minte petrecerile de dinainte de 1990? Eu sunt născută după această dată, dar acasă la mama ori bunica nu s-au ratat niciodată aniversări, zile de sărbătoare, petreci ad-hoc, doar pentru că nu se găsea mai nimic de mâncare. Româncele știau să gătească, să facă din nimic ceva, imediat se improviza câte ceva și masa se umplea de bunătăți. Unul dintre acele aperitive care încă se mai gătesc la noi acasă cu orice prilej sunt ouăle umplute cu pateu de ficat, care sunt la fel de bune precum sună. Gustoase și pline de calități nutriționale aceste aperitive sunt excelente la petreceri sau pentru brunch-urile de duminică când te trezești târziu și ai vrea să te răsfeți cu ceva bun.
Pasul 1: fierbi și tai ouăle în jumătăți
Se aleg cu grijă pun ouăle atâtea câte consideri că se vor mânca la evenimentul plănuit și se pun la fiert, timp de 5-6 minute. Se scot, se lasă în apă rece câteva minute ca să se poată curăţa uşor, apoi se taie în jumătăţi şi se scot gălbenuşurile.
Pasul 2: pregătirea umpluturii
Umplutura se poate face din pateu cumpărat din comerț, sau, mai bine, o puteți chiar voi! Chiar dacă cheltuiți puțin timp, veți fi răsplătiți prin gustul final și prin faptul că ați preparat un aliment de casă, fără conservanți, grăsimi și făinuri nesănătoase.
Pentru a prepara acasă pateul de ficat, este foarte important să ai două ingrediente de calitate: ficat de pasăre – pui sau curcan – și unt țărănesc, cumpărat de la piață. Asigură-te că ambele ingrediente sunt proaspete și de calitate și vei obține un aliment pe cât de simplu de preparat, pe atât de important pentru sănătate.
Pune o cratiță cu ulei de măsline la încălzit, taie două-trei cepe mijlocii în bucăți potrivite și câțiva căței de usturoi în felii și înăbușă-le laolaltă, adăugând și 150-200 de grame de unt.
Separat, cu o ceașcă de apă, fierbe aproximativ 10-12 minute, 4-500 grame de ficat. După ce a fiert, adaugă-l în cratița în care ai înăbușit cepele și usturoiul, pentru a-l înăbuși/prăji ușor, preț de câteva minute și a împrumuta din gustul legumelor. Pune și o jumătate de ceașcă de vin alb, dacă ești sigur că ai un vin de calitate. Adaugă câteva condimente care vor transforma preparatul din unul sănătos în unul terapeutic:
-o linguriță de turmeric
-o linguriță de sare de Himalaya
-un vârf de cuțit de șofran, un vârf de cuțit de nucșoară și unul de cuișoare – atenție, gustul acestora este foarte intens așa că nu pune mai mult de un vârf mic de cuțit
– un sfert de linguriță de cuțit de boia de ardei dulce și unul de ardei iute.
Mixează totul foarte bine, până când obții un amestec fin, și onctuos. Dacă mai vrei, poți să mai adaugi 30-50 de grame de unt. La acest moment, întreaga compoziție este relativ moale.
Separat într-un bol se pun gălbenuşurile scoase anterior, 1 lingură de muștar, sare, un praf de nucșoară, piper și pateul de ficat preparat anterior. Se amestecă bine.
Pasul 3: asamblarea aperitivului
Se umplu albuşurile cu această cremă cu o linguriţă și se dau la frigider. Într-o oră sun perfecte de mâncat. Le poți orna cu frunze de mărar sau pătrunjel, măsline tăiate, castraveți, gogoşari acri sau orice altceva îți dictează imaginația. Pateul care rămâne după umplerea ouălor se păstrează la rece în frigider până la o folosire ulterioară.
Nutriționistul: este un aperitiv de o mare bogăție nutrițională
’’Întrucât are din belșug proteine și fosfor conjugat cu calciu, asigură sănătatea oaselor și a dinţilor, protejând, de asemenea, părul, unghiile și dantura, mai ales în perioada de creștere. În acest aperitiv găsim o cantitate considerabilă de vitamina B12 și vitamina A, care aduc beneficii funcționării glandei tiroide, datorită conținutului de seleniu, foarte bun și în prevenția cancerului de prostată. Ficatul de pui conține vitamina B3 – care nu se deteriorează la gătit – și este foarte utilă în scăderea valorilor colesterolului și în controlul valorilor glicemiei, deci nu este doar un aperitiv, ci și un fel de mâncare de o mare bogăție nutrițională. Dacă-l dăm copiilor la micul dejun știm sigur că sunt bine hrăniți și gata să facă față cerințelor energetice de peste zi!”
Articol scris de Iuliana Zamfir
Sursa foto Where Is My Spoon