Le ronţăim din plăcere, din obişnuinţă, unii au devenit chiar dependenţi, ne plac seminţele, în special cele albe, de dovleac, mai cărnoase.
Dar sunt şi alte modalităţi de a le consuma, veţi găsi mai jos trei reţete care conţin seminţe.
Deocamdată să vedem de ce sunt bune, ce anume conţin şi la ce ne pot ajuta?
În primul rând, sunt foarte bogate în vitamine B, importante pentru metabolism, pentru circulaţia sângelui, pentru buna funcţionare a creierului şi alungarea stărilor de depresie şi stres.
Vitaminele din grupul B au importanţă covârşitoare în blocarea bolilor sistemului nervos şi încetinesc procesul de îmbătrânire al celulelor. Seminţele de dovleac conţin şi săruri minerale, sunt bogate în Omega 3 şi 6.
De fapt, sunt atât de bogate în uleiuri vegetale încât nu e recomandat să se consume mai mult de două linguri de seminţe zilnic.
Beneficiile pentru sănătate sunt multiple, în afară de cele enumerate mai sus e bine să ştim că seminţele de dovleac ameliorează sănătatea inimii, reglează tranzitul intestinal, ajută la eliminarea secreţiilor pulmonare, combat paraziţii intestinali şi au efect diuretic.
Bărbaţilor le pot fi de mare ajutor deoarece conţin arginină, element care combate infertilitatea masculină.
Datorită prezenţei altui element numit cucurbitacină, seminţele de dovleac pot împiedica hiperplazia prostatei, adică mărirea ei, proces care duce la dificultatea de a urina.
3 moduri în care pot fi consumate seminţele de dovleac
- se poate prăji o cantitate mai mare, simplu, la cuptor, cu un praf de sare deasupra, apoi se pot păstra în pungă de hârtie şi adăuga la salate de câte ori dorim, bineînţeles, decojite;
- băutură energizantă – patru linguri de seminţe decojite şi crude se blenduiesc împreună cu două pahare de apă, o jumătate linguriţă de vanilie, și un vârf linguriţă de sare. Se filtrează şi la urmă se adaugă o lingură de miere. Poate fi consumată caldă sau rece;
- biscuiţi săraţi cu seminţe – patru linguri cu seminţe crude şi decojite de dovleac se amestecă cu două linguri seminţe de in, cu două linguri seminţe de susan se frulează împreună cu o jumătate pahar apă. Rezultatul va fi o pastă la care se adaugă oregano, o linguriţă de sare, curcuma sau ardei iute, după gust.
Pasta se întinde pe o coală de hârtie de copt, într-un strat foarte subţire. Se trasează forma dreptunghiulară a biscuiţilor pentru a fi uşor de desfăcut în final şi se coc în tavă la o temperatură de 50 grade, până când devin crocanţi.
Artcol scris de Iuliana Zamfir