Am primit această întrebare de la o mamă care are 2 copii, de 6 și respectiv 4 ani. Ascultă de sfatul nutriționistului și le face ouă de cel puțin 3 ori pe săptămână. Decorează gălbenușul cu ardei și măsline și face fețișoare amuzante pentru ca micul dejun să-i inspire și să stârnească pofta celor mici. Cel mai mult le plac ouăle-ochi, dar mămica noastră nu reușește de fiecare dată să le spargă perfect. ”Dacă gălbenușul se împrăștie, copiii pur și simplu refuză să mănânce! Trebuie să dau un adevărat examen de fiecare dată când fac ouă…Și este suficient ca unul să refuze că și celălalt va proceda la fel.
Există vreo tehnică de spargere așa încât acesta să nu se împrăștie în tigaie? Și mai ales să nu cadă bucăți de coajă din el?”
2 modalități simple prin care spargi oul pentru a obține o formă perfectă
Ne răspund specialiștii de la ferma Aviputna, producătoarea ouălor ”Din Ogradă”, brandul pentru o alimentație sănătoasă premiat la Bruxelles pentru gust și calitate:
”Există cel puțin două modalități simple, pe care le poate folosi oricine, prin care puteți crăpa un ou fără ca gălbenușul să se împrăștie peste masa de albuș, reducând în același timp șansele de a obține coji de ouă în tigaie.
Din practică știm că cei mai mulți bat oul de marginea tare a cratiței sau a unui bol. Prin aceasta metodă coaja se sparge odată cu membrana protectoare și sunt șanse mari ca oul să se împrăștie imediat. Nu este o problemă dacă vrei să faci omletă, dar pentru un ou ochi reușit tehnica aceasta nu este bună. În plus, riști să scapi și cioburi de coajă în conținut.
Pentru a evita acest neajuns oul trebuie spart cât mai aproape de centrul său, moment în care folosim degetele pentru a crea o despicare îngrijită și separa perfect cele două jumătăți.
Tot pentru rezultate bune ar trebui să țineți oul în palma mâinii, cu capătul îndreptat către vârful degetelor, apoi cu un cuțit să fie lovit pe mijloc. Dacă tigaia va fi suficient de încinsă oul se va prăji perfect și nici un copil de pe lume nu-i va putea rezista!” – punctează interlocutorii noștri.
Aviputna livrează ouă la standarde superioare de prospețime. Beneficiile aduse sănătății sunt validate permanent de către clienți, care aleg întotdeauna brandul ”Din Ogradă” atunci când vor să fie siguri că oferă familiei un produs proaspăt, natural, certificat și avizat de către cele mai exigente autorități în domeniu.
Interviu realizat de Adriana Caranfil