Nu știe să gătească nici măcar un ou!
Iată expresia populară atribuită persoanelor care habar n-au de bucătărie. Dacă ești femeie și nu știi să prepari într-o sută de feluri micul, dar indispensabilul ingredient al unei vieți fericite, ai grijă să nu afle soacra ta de așa o necuviință, căci vei fi pe veci descalificată de la statutul de soție și gospodină!
Un ou este pe cât de ușor de gătit pe atât de greu – spune doctorul Ștefan Balaban, producătorul oului cu cel mai bun gust din Europa, produs de Ferma Aviputna Golești. Pare o contradicție în termeni, așa că o să mă explic.
Toată lumea gătește ouă, pentru că este cel mai popular aliment de pe planetă, este sănătos și energizează. Însă nu toată lumea poate obține maximum de savoare dacă nu știe anumite trucuri care produc rezultate spectaculoase.
În ceea ce mă privește, m-a amuzat foarte mult să văd într-un episod Master Chef cum proba care părea cea mai ușoară din concurs, și mă refer la aceea de a găti un ou, a reușit să trimită acasă concurenți redutabili.
Așa că aș reformula vorba veche bătrânească și aș spune că cine știe să gătească bine oul, în multele feluri în care acesta se pretează a fi preparat, poate aspira la statutul de chef în orice bucătărie!
Pornind de la această concluzie împărtășită de cel care a reușit performanța să înscrie România pe orbita gustului și a calității europene, am cules de la mai mulți chefi bucătari diverse tipsuri de gătire a ouălor, secrete care dacă sunt știute și aplicate te duc direct spre rezultatul așteptat.
Important!
Înainte de a folosi ouă, asigură-te că au fost păstrate în condiții bune. Consultă și urmează sfaturile de păstrare din articolul Cel mai popular aliment de pe planetă. Știi să-l păstrezi corect și igienic?
Iată câteva sfaturi cu care nu dai greș:
- Nu pune ouăle în apa care fierbe dacă nu le-ai scos cu cel puțin o jumătate de oră înainte din frigider. Pentru ouă moi fierberea durează 3 minute și jumătate, iar pentru ouă tari 10 minute sunt de ajuns.
- Multă lume pune apă, lapte sau smântână în omleta pregătită pentru micul dejun. Contrar a ceea ce s-ar crede rezultatul nu va fi gustos, ci doar mai plin de calorii. Pentru o omletă ’’ca la mama acasă’’ bate ouăle energic mai mult timp, iar condimentele pune-le în tigaie doar cu puțin înainte de a închide aragazul.
- Pentru a obține cele mai frumos colorate ouă de Paște, alege-le pe cele albe, degresează-le cu apă călduță abundentă și săpun de mâini – dar foarte rapid – și pune-le la fiert doar în apă rece cu sare și oțet. Nu le fierbe niciodată cu tot cu vopseaua, deoarece nu este sănătos și vor rezulta pete pe toată suprafața oului. Scufundă-le în apa de vopsit numai după ce au fost fierte în prealabil.
- Pentru un cozonac care să bată cele mai bune cofetării din orașul tău și pentru care te vor pomeni toate rudele, folosește ouăle numai la temperatura camerei. Scoate-le din frigider cu o zi înainte ca să fii sigur-ă că nu dai greș. De altfel, toate ingredientele trebuie să aibă aceeași temperatură. Este trucul care desparte reușita unui cozonac spectaculos de unul ratat.
- Dacă vrei să te bucuri de proteina de calitate pe care o furnizează oul, dar nu vrei să obții să fie doldora de calorii, învață să faci ouă poșate, care sunt, de fapt, ochiuri fierte în apă. Într-o folie rezistentă unsă cu o picătură de ulei, sparge un ou, adună folia la gură și înnoadă bine pentru ca oul să stea fixat în interior. Pune-l să fiarbă în apă clocotită aproximativ 5 minute. Servește-l pe o farfurie albă astfel încât, tăind cu cuțitul vârful oului, să lași să iasă gălbenușul. Pe cât este de simplu pe atât este de spectaculos. În plus nu are pic de grăsime și este perfect dietetic.
Articol scris de Adriana Caranfil