Cine mai are timp în ziua de astăzi? Și mai ales cine riscă să se-nhame la un preparat atât de dichisit ca maioneza . căreia i-a mers vestea că e greu de făcut sau se taie când ți-e lumea mai dragă.
Și totuși, chiar dacă n-ai îndemânare, timp sau pricepere, poți să faci un borcan de maioneză de casă în mai puțin de 1 minut! Pregătirea unei mese festive de sărbători, de aniversare sau pur și simplu pentru că-ți place să mănânci bine, este imposibilă fără maioneză. Ouăle umplute, salata de boeuf, salata à la russe sau deliciosul șalău cu maioneză deasupra, salata de paste, de cartofi, de ton, orientală, de fasole verde, de ciuperci sau vinete au ajuns atât de celebre datorită maionezei, care le ridică la un alt nivel gustul și aspectul.
Ingredientele pentru cea mai rapidă rețetă de maioneză
În primul rând, îți trebuie un mixer vertical. Apoi un ulei bun, de calitate, de floarea-soarelui. În nici un caz de măsline. Și un recipient înalt și îngust, de preferat de plastic dar se poate folosi și un borcan de sticlă.
Apoi ai nevoie de 2 ouă întregi, 200 ml ulei, o lingură de muștar, zeama de la o lămâie și sare cât iei între două degete sau după gust.
Toate acestea sunt obligatorii pentru a obține maioneza cu consistența perfectă. Totuși, să nu uităm ingredientul cel mai valoros al rețetei, cel fără de care nu se poate: ouăle!
Condiția necesară și suficientă pentru o maioneză perfecta este ca ouăle să fie absolut proaspete!
Tehnica necesară pentru maioneza rapidă
Se pun ouăle în recipientul înalt, se adaugă tot uleiul dintr-o dată, muștarul, zeama de lămâie, sare cât se ia între trei degete.
Se începe mixarea la viteza mare. Pentru început nu mișcați mixerul, doar bateți menținând viteza ridicată cât sa se formeze maioneza. Abia când toată maioneza e formată ridicăm mixerul cu o mișcare fermă pentru a ajunge la suprafața uleiului. Din acest moment se poate mixa maioneza de sus in jos, până când o omogenizați perfect. Maioneza este gata între 30-50 secunde!
Cât timp rezistă la frigider?
Preparați maioneză cât considerați că veți consuma în cursul unei săptămâni. Dacă ouăle folosite la preparare au fost foarte proaspete, și dacă e ținută într-un borcan etanș, curat, sterilizat, maioneza poate fi ținută 5-6 zile la frigider.
Articol scris de Iuliana Zamfir