În fiecare an înainte de Paște, un furnicar de lume alerga de colo colo pentru a se pregăti cu tot ceea ce e necesar întâmpinării marii sărbători. Se schimbau rețete de ouă, pască și cozonaci, se alegeau destinațiile pentru aceasta mini-vacanță cu caracter religios, mulți se întorceau de departe și-și vizitau părinții, alții făceau daruri celor dragi sau celor în nevoie.
Anul acesta va fi diferit. Ce facem de Paște…?
Părintele Vasile Chifiriuc ne-a oferit un răspuns:
Paștele acesta vom sărbători în inimă!
”Este pentru prima dată când, din cauza pandemiei, s-au impus reguli stricte de desfășurare a slujbei de Paște și de împărțire a luminii și este adevărat că multe lucruri s-au schimbat în acest an, dar sunt și lucruri care rămân la fel!
De exemplu, nu se va întrerupe tradiţia începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim. Mulți oameni greu încercaţi de izolare sau de boală se vor ferici primind-o, chiar dacă regulile vor fi diferite. Paștele acesta vom sta acasă și vom sărbători în inimă, poate mai mult ca niciodată! Și ne vom ruga nu doar pentru sănătatea și liniștea noastră, ci pentru sănătatea tuturor semenilor noștri…
Ritualul creștin are în centru oul ca simbol al învierii
Un alt lucru minunat, cu o deosebită încărcătură spirituală este vopsitul ouălor. Oul este simbolul Mântuitorului ce părăsește mormântul și se întoarce la viață, iar culoarea roșie folosită tradițional sugerează sângele lui Hristos. Legendele creștine relatează că Maica Domnului care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele Lui.
Pentru mine, ca slujitor spiritual, a fost o bucurie să aflu că multe familii vor aloca o zi specială pentru vopsitul și decoratul ouălor, activitate în care-și vor antrena și copii. Aceștia vor fi încântați să contribuie cu mâinile și imaginația lor în timp ce află că orice punct sau linie trasată pe ou are o anumită semnificație. De exemplu, linia dreapta verticală înseamnă viață, linia cu dreptunghiuri simbolizează gândirea și cunoașterea, cea ușor ondulată semnifică apa și purificarea, iar dubla spirală face legătura dintre viață și moarte.
Un alt ritual pe care nimic nu-l poate schimba, de asemenea, este ciocnitul ouălor. Persoana mai în vârstă este cea care ciocnește oul în timp ce rostește cunoscuta formulă “Hristos a Înviat”, la care se răspunde “Adevărat a Înviat!”. Este un moment de comuniune spirituală care ne produce o emoție religioasă aparte.
La noi există și obiceiul minunat, foarte plăcut copiilor, ca în dimineața din duminica Paștelui să-și spele fața cu apa nouă sau apa neîncepută în care se pune un ou roșu, deoarece există credința că astfel vor fi tot anul frumoși și sănătoși.
În ciuda restricțiilor, iată câte lucruri bune ne însoțesc, dacă vom avea înțelepciunea să ne și bucurăm de ele, să ne curățăm cu adevărat inima și cu voce tare sau în sinea noastră să spunem: Paște luminat, Hristos a Înviat!”
Interviu realizat de Iuliana Zamfir