Laudă peştelui!
De orice tip, chiar dacă-i mititel, mai ales dacă e peşte albastru!
Din aceeaşi familie cu scrumbiile şi sardinele, hamsiile, bogate în Omega 3, reuşesc performanţa de a scădea colesterolul.
Rezultatele vor fi cu atât mai evidente cu cât vom introduce mai des acest peşte în alimentaţia noastră.
Iată o reţetă savuroasă, economică şi… pe termen lung, deoarece hamsiile marinate se pot păstra în frigider mult timp şi consuma treptat, eventual seara, când e prea târziu şi nu ai avut timp să pregăteşti cina.
Mod de preparare:
Un kg de hamsii proaspete se curăţă bine, se îndepărtează şira spinării, se spală cu apă abundenţă.
Între timp se fierb 500 ml de oţet alb în care, odată luat de pe foc, se vor scufunda hamsiile. Vor fi lăsate la marinat 4 – 5 ore.
Se vor scurge apoi şi se vor usca bine pentru a îndepărta oţetul excesiv.
Peştişorii astfel curăţaţi şi sterilizaţi (oţetul fierbinte este duşman al bacteriilor de orice fel) se vor aşeza într-un vas contenitor.
Mai întâi ungeţi vasul respectiv cu ulei de măsline, practic hamsiile nu trebuie să aibă contact direct cu pereţii sau capacul vasului. Ideal este să vă asiguraţi că nici între ele nu sunt prea lipite. Printre straturi turnaţi ulei de măsline, presăraţi usturoi tăiat mărunt, bucăţele de ardei iute, câteva fire de pătrunjel.
Hamsiile marinate, uşor de preparat şi gustoase, pot fi un aperitiv excelent sau o cină uşoară şi sănătoasă!
Articol scris de Camelia Mărgineanu